Gençler Hayatlarını Parayön ile Yönetecek

Parayön ile Gençler Finansal Okuryazarlığı Öğreniyor
Gençler Geleceklerini Parayön ile Yönetecek

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), J.P. Morgan’dan aldığı hibe ile İngiltere’nin ödüllü sosyal girişim ve sivil toplum kuruluşu olan MyBnk’i Türkiye’ye taşıyor. Parayön adıyla ülkemizde hayata geçirilecek olan program ile gençlerde finansal okuryazarlık bilinci oluşturularak ekonomilerini nasıl yöneteceklerinin eğitimi verilecek.

İngiltere’nin ödüllü finansal okuryazarlık programı olan MyBnk, Türkiye’deki adıyla Parayön programı, illerdeki farklı gelişmişlik indeksi göz önünde bulundurularak İstanbul başta olmak üzere Ankara, Malatya, Trabzon ve Bayburt olmak üzere toplam beş ilde uygulanacak. Bu eğitimler, lise son ve üniversite hazırlık ya da birinci sınıf öğrencilerinin yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan bir yıllık protokol ile sevgi evleri ve çocuk sitelerindeki gençlere de verilecek.

İnteraktif ve eğlenceli bir dille finansal okuryazarlık bilincini ve farkındalığını artırabilmeyi amaçlayan projenin, Mayıs 2016 tarihine kadar  16-25 yaş arası 6 bin 800 gence ulaşarak bitirilmesi planlanıyor.

J.P.Morgan Genel Müdürü Işık Toktamış yaptığı açıklamada, “J.P.Morgan olarak, insanların geleceklerini güvence altına alabilmeleri için finansal ihtiyaçlarını daha iyi anlayıp yönetebilecekleri bir gelecek sağlamak önemli hedeflerimizden biri. Bunun temelinde de finansal okuryazarlık bilinci yer alıyor. Günlük finansal ihtiyaçların yönetilmesi ve geleceğin planlanması için bireylerin hayata finansal okuryazarlık bilinciyle başlamaları gerekiyor” dedi.

Finansal okuryazarlığın küresel bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Toktamış, bu perspektif çerçevesinde Parayön projesinin J.PMorgan vizyonuna uygun olduğunu belirterek farklı sosyo-ekonomik  gruplara ulaşacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Kurucu Başkanı Özlem Denizmen ise, “Ekonomik ilerlemenin ve gelişmenin sürdürülebilir olması ve kalıcılığın sağlanması için finansal okuryazarlığın öneminin farkına varmalıyız” dedi.

Denizmen, “Yapılacak olan eğitimlerin diğer bir özelliği ise sosyal sorumluluk ve finansal okuryazarlık eğitimlerinin iç içe geçiyor oluşu. Bu sadece bir eğitim projesi değil, aynı zamanda bir sosyal sorumluluk. Çocuklara ve gençlere erişebiliyor olmak, onlarla iletişime geçebilmek, gelecek için yatırım yapıyor olmalarına yardım etmek bizim için oldukça önemli ve anlamlı” diye konuştu.

Parayön programı üç başlık altında yürütülecek

  • Paragram: Lise 9 – 10 – 11. sınıfta okuyan 3 bin öğrenciye 40’ar dakikalık 5 ders.
  • Parayol: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan işbirliğiyle yetiştirme yurtlarındaki 14 – 18 yaşlarındaki gençlere 40’ar dakikalık 5 ders.
  • Parametre: Lise 12. sınıf, Üniversite 1. sınıf ve Üniversite hazırlık okuyan 3 bin öğrenciye 40’ar dakikalık 3 ders.