Finansal Okuryazarlık Nedir?

Finansal okuryazarlık, kişinin para kullanma ve yönetimi hakkında bilgi edinmesi ve bu bilgiyle değerlendirme yapması ve etkili karar verme yetkinliğidir.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, OECD’ye göre finansal okuryazarlığın amacı;
  • finansal tüketicilerin
  • finansal ürünler ve kavramlar hakkında bilgilendirilmelerini ve
  • finansal risk ve alternatifler arasında tercihte bulunabilecek farkındalığa sahip olmalarını temin ederek, onların finansal refahlarını artırma sürecidir.
    Görüldüğü gibi bu tanıma göre temel amaç bireylerin finansal refahlarını artırmaktır.

    Finansal okuryazarlık, kişinin para kullanma ve yönetimi hakkında bilgi edinmesi ve bu bilgiyle değerlendirme yapması ve etkili karar verme yetkinliğidir. Bu yetkinlik sayesinde zaman içerisinde finansal refahımızın olumlu yönde gelişmesini hedeflemekteyiz.

    Para hayatımıza girdiği andan itibaren onunla neler yapabileceğimizi bilmemiz hayallerimize ulaşmamızda önemli bir yer alıyor. Gelir ve giderlerin dengelenmesinden, olası fırsatların değerlendirilmesine kadar, finansal okuryazarlık bilgisi bizlere elimizdeki finansal kaynakları bilinçli ve etkin bir şekilde kullanmamızı sağlıyor. Finansal okuryazarlık uzun vadede bireylerin refah seviyelerini arttırmanın yanı sıra, tasarrufları arttırarak ülke ekonomilerinin daha sağlıklı gelişmesine de katkıda bulunmaktadır.

    FODER olarak biz finansal okuryazarlığı üç ana temele oturtuyoruz. Finansal bilgi, finansal tutum ve finansal davranış.

    Finansal bilgi 4 işlemle başlar ve ihtiyacınız olan konuya göre basit faiz, bileşik faiz hesabını içerebilir veya portföylerin risk-getiri değerlendirmesine kadar gidebilir. Dolayısıyla ihtiyacımız olan finansal bilginin derinliği hangi finansal ürünleri kullanacağımızla ilgili olarak değişebilir.

    Finansal tutum ise kişinin parayı dikkatli ve rasyonel kullanma konusunda bir tavır geliştirmesidir. Örneğin; az da olsa para biriktirmeliyim veya gereksiz ve aşırı lüks tüketimden kaçınmalıyım. Hatta çok genç yaşta bile olsanız emekliliğim zamanında rahat etmek için şimdiden tedbir almalıyım düşüncesi bir finansal tavır ve tutumdur.

    Şimdi gelelim en önemli kısma. Bilgimiz var, tavrımız ve tutumumuz var ve son olarak da bu bilgiyi ve tavrı günlük yaşamımızda bir eyleme dönüştürüyoruz. Bu da finansal davranış anlamına geliyor. Bütçe yapmak, gelir-gider takibi yapmak, az çok demeden düzenli olarak gelirimizin bir kısmını birikime dönüştürmek finansal okuryazarlığın en önemli taşını oluşturmakta.

  • Finansal okuryazarlık öğretileri aslında çok basit. Temel olarak beş adımdan oluşan öğretileri benimseyip uyguladığımızda finansal okuryazarlığı kazanmış oluruz. Nedir bu beş adım?

    İlki, Finansal planlama ve bütçe yapmak
    İkincisi, Tasarruflu davranmak
    Üçüncüsü, Az çok demeden düzenli birikim yapmak
    Dördüncüsü, Birikimlerimizi doğru yatırımlara yönlendirmek, ve
    Beşincisi ve en önemlisi, Sabırlı olmak

    Aslında burada iki temel davranış göstermemiz gerekecek. Disiplin ve sabır. Her gün, her hafta, her ay kendimizi disiplinle takip edeceğiz.


    FinKurs ücretsiz çevrim içi eğitimleriyle finansal okuryazarlık bilginizi artırabilirsiniz

    FinKurs, finansal okuryazarlık konusunda, bireylerin her an her yerde erişebileceği ve ihtiyaç duydukları alanlarda yararlanabileceği FODER tarafından hazırlanan ücretsiz erişime açık bir çevrim içi eğitim portalıdır.

    FinKurs üzerinden;
  • Tasarruf,
  • Birikim,
  • Finansal planlama,
  • Bütçe yönetimi,
  • Yatırım
  • gibi temel finansal okuryazarlık öğretilerine ulaşabilirsiniz.

    Finansal okuryazarlık konusunda daha fazla bilgi almak ve ücretsiz çevrim içi eğitimlerimiz ile kendinizi geliştirmek için hemen FinKurs.org adresini ziyaret edin!
    FinKurs buton
    finkurs web site footer