Çocuklar sigortayı oyunla öğreniyor

Avrupa Sigorta ve Reasürans Federasyonu’nun yayınladığı rapora göre, bir ülkedeki finansal okuryazarlık seviyesini artırmanın en etkili yolu, öncelikle gençleri bu konuda geliştirmek. Bu amaçla hareket eden birçok Avrupa ülkesinin sigorta birlikleri geliştirdikleri online, mobil ya da masa üstü oyunlarla çocuklara genç yaşta sigortayı öğretiyor.

Avrupa Sigorta ve Reasürans Federasyonu, dijital çağda finansal okuryazarlığa dair bir rapor yayınladı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) Nisan 2016 tarihli “Avrupa’da Finansal Eğitim” raporundan örneklerin de paylaşıldığı raporda, Avrupa ülkelerindeki bireylerin %40’ının finansal bir ürün almadan önce araştırma yapmadığına dikkat çekiliyor. Ayrıca, çoğunluğun birikim yapma ve uzun vadeli finansal hedefler koyma konusunda yeterince bilinçli olmadığı ifade ediliyor.
Federasyon raporda, aslında artık eskisine kıyasla finans konusunda bilgi edinmenin çok daha kolay olduğunu kaydediyor. Teknolojik gelişmeler sayesinde, tüketicilerin tüketici web sitelerinden mobil uygulamalara kadar pek çok platformdan finansal konular hakkında bilgi alması mümkün oluyor. Raporda, bu kanallar vasıtasıyla, finansal okuryazarlık oranının artırılabileceği vurgulanıyor.
MİNİKLERE ÖZEL: ULUSAL PARA GÜNÜ
Avrupa ülkelerinin birçoğu, finansal eğitim konusunda ulusal bir stratejiyi izliyor. Örneğin Hollanda, 2008’de bu konuda ulusal bir strateji geliştirdi ve 2014-2018 yılları arasını kapsayacak şekilde bu stratejiyi revize etti. Ülkede “Money Wise” Stratejik Aksiyon Planı kapsamında kurulan platform, finans kuruluşları, tüketici dernekleri ve bakanlıklardan 40 tarafı bir araya getiriyor. Platform, finansal eğitimi artırmak için çeşitli projeler koyuyor. İlkokul öğrencilerine paralarını nasıl değerlendireceklerini öğretmeyi hedefleyen Ulusal Para Günü ve özel emeklilik hakkındaki farkındalığı artırmayı amaçlayan Pension3Days de bunlar arasında bulunuyor.
2011 yılında ilk kez bir finansal eğitim stratejisi geliştiren Hırvatistan da, minik öğrencilere finansal eğitim veren ülkelere örnek teşkil ediyor. Sağlık problemleri, kazalar ve mülke gelebilecek zarar gibi risklere olan farkındalığı artırmanın üzerinde duruluyor. Bu kapsamda, ilkokul ve orta dereceli okullarda kapsamlı bir eğitim programı takip ediliyor.

ÖMÜR BOYU EĞİTİM
Letonya’daysa, 2014-2020 yıllarını kapsayan bir finansal eğitim stratejisi takip ediliyor ve Letonya Sigorta Birliği (LAA) bu stratejide aktif bir rol üstleniyor. Ülkede, Küresel Para Haftası’yla kesişen haftada Finansal Eğitim Haftası kapsamında aktiviteler gerçekleştiriliyor. Ayrıca ülkede, finansal okuryazarlık seviyesinin tespiti için FinLit adı verilen bir endeks bulunuyor. Raporda bu endeksin 2014 yılında +20.6 olduğu, yapılan çalışmalar sonucunda bir yıl içinde +21.2’ye yükseldiği ifade ediliyor. Ülke, finansal stratejisini geliştirmek için bir sonraki adım olarak internet üzerinden Yetişkinler İçin Ömür Boyu Finansal Eğitim Programı’nı hayata geçirmeyi ve bu program kapsamında vatandaşlarını sınava tabi tutmayı planlıyor.
Bazı ülkelerin ise ulusal bir finansal eğitim stratejisi bulunmuyor, ancak yine de bu konu ülke politikalarında önemli bir yer tutuyor. Örneğin Almanya’da her ne kadar bir strateji olmasa da, her bir eyaletin eğitim politikalarında bu konu kapsanıyor. Artan iflaslar karşısında öğrenciler için geliştirilen ulusal eğitim programlarında bütçe, finansal ürünler, yatırımlar, güvence hesapları gibi konular ele alınıyor.

SİGORTACILARDAN DESTEK
Avrupa sigorta sektörü de bu tür stratejilere destek veriyor. Belçika’da, ülkenin sigorta birliği Assuralia’nın kurduğu Beter Zeker isimli web sitesi 16-18 yaş arası öğrenciler ile öğretmenlerin kullanımına açık bir şekilde sigorta eğitimi veriyor. Derslerde, kayak yaparken düşmenin finansal sonuçları gibi örnekler üzerinden etkili bir eğitim veriliyor.
Eğitim müfredatına sigortayı sokmuş birçok başka Avrupa ülkesi bulunuyor. Örneğin, Macaristan sigorta birliği MABISZ de 17-19 yaş arası gençler için kapsamlı bir eğitim programı sunuyor. Bu kapsamda, sigortayla ilgili eğitim materyalleri otorite tarafından basılıyor. 2013’ten beri, sigorta ülkenin eğitim müfredatında yer alıyor.
Ülkelerin sigorta birlikleri tarafından oluşturulan eğitim programlarının müfredata girdiği diğer ülkeler arasında Macaristan, İzlanda, İtalya, Hollanda, Norveç ve İspanya dikkat çekiyor.
ONLINE FİNANS OYUNLARI
Finlandiya sigorta eğitiminin yanı sıra farklı bir uygulamayla da dikkat çekiyor. Finlandiya’daki finans kurumlarının oluşturduğu birlik olan Finance Finland, müfredata eklenmek üzere okullara finans ile ilgili materyal sağlıyor. Finansal eğitim, bu ülkede 11 yaşından itibaren başlıyor. Ayrıca, ülkede ödül kazanmış Zaldo isimli bir web sitesi, finansal eğitimi bir oyuna çeviriyor ve çocuklar sitede oyun oynarken para kontrolünü ve başka finansal yetenekleri tanımış oluyor. Zaldo oyunları üzerinden yarışmalar düzenleniyor ve oyunlarda en başarılı olan çocuklar ödül kazanıyor.
Başka ülkeler de finans eğitimini oyunlar aracılığıyla vermeyi seçiyor. Bu ülkeler arasında Avusturya, Hırvatistan, Almanya, Hollanda ve Portekiz bulunuyor. Ülkelerin sigorta birlikleri tarafından geliştirilen bu oyunlar arasında online kadar mobil oyunlar ve masa oyunları da bulunuyor.
DİJİTAL KANALLAR
Finansal okuryazarlık seviyesini artırmak isteyen birçok ülke, aynı zamanda dijital kanalları da bu amaç doğrultusunda kullanıyor. Tüketici web siteleri ve tavsiye servisleri gibi uygulamalar Avrupa’da yaygınlıkla kullanılıyor. Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, İrlanda, Hollanda ve İsveç’in ulusal sigorta birlikleri bu tür hizmetler sağlıyor. Bu hizmetler sayesinde kişilerin ihtiyaçları olan sigorta ürünleri hakkında detaylı bilgi edinmesi sağlanıyor.
Avrupa’da yaygın olan bir diğer dijital kanal da, karşılaştırmalı web siteleri. Bu uygulamalar sayesinde tüketiciler sigorta ürünlerini kıyaslayabiliyor ve kendilerine en uygun ürünü seçebiliyorlar. Danimarka, Macaristan, Norveç ve İsveç, bu uygulamaları kullanıyor.
Çek Cumhuriyeti, Almanya ve İsveç ayrıca online hesaplama hizmeti sunuyor. Bu hizmet, tüketicilerin sigorta güvencesinin varlıklarına kıyasla yeterli olup olmadığını hesaplıyor ve bireylerin eksik sigorta yaptırmaması için destek sağlıyor.
İspanya’daki Baremo mobil uygulaması, tüketicilerin ve ilgili tarafların ne kadar tazminat alacağını hesaplamalarına yardımcı oluyor.
Bunun dışında, birçok ülkede özel emeklilik hesaplarının gelişimini izlemek için uygulamalar bulunuyor. Bu sayede katılımcılar birikimlerini görebiliyor, fonlarının getirisini izleyebiliyor ve dilerlerse fonlarını değiştirebiliyorlar. Danimarka, Norveç ve İsveç, tek bir site üzerinden vatandaşların her üç basamaktaki emeklilik verilerine erişebilmesine ve özel emekliliklerini kontrol edebilmesine imkan sunan böyle sistemler kullanıyor.
DİJİTALDEN DAHA ÇOK FAYDALANILMALI
Avrupa Sigorta ve Reasürans Federasyonu, özellikle dijital kanallar yoluyla finansal okuryazarlığın daha kolay artırılacağına dikkat çekiyor. Raporda, dijital kanalları etkin kullanan birçok ülkede finansal okuryazarlık seviyesinin hızla arttığı belirtiliyor ve üye birlikler dijital çağın getirdiklerini daha etkin bir şekilde kullanmaya davet ediliyor. Federasyon ayrıca, oyunlar gibi interaktif yöntemlerin, gençlerin öğrenmesinde çok etkili olduğunu vurguluyor ve bu tür yöntemlerin geliştirilerek artırılmasını teşvik ediyor.
Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.