Küresel Para Haftası 2022

Küresel Para Haftası Kutlandı

Dünya çapında kutlanan Küresel Para Haftası’nın Türkiye ayağı, Borsa İstanbul’da açılış gongu ile başladı. FODER ile işbirliğinde kutlanan hafta boyunca “Paranı Akıllı Kullan, Geleceğini İnşa Et” temalı etkinlikler düzenleniyor.
Çocuklar ve gençler için para farkındalığını artırma amaçlı OECD inisiyatifinde, her yıl Mart ayında dünyanın pek çok noktasında Küresel Para Haftası etkinlikleri düzenleniyor. 2012 yılından bu yana düzenlenen etkinliklerde 176 ülkeden 53 milyon çocuk ve gence eğitimler verildi. Bu yıl 21 Mart – 27 Mart haftasında gerçekleştirilecek organizasyonun Türkiye ayağına FODER öncülük ediyor.

Hafta boyunca “para konuşuluyor”
Küresel Para Haftası’nda FODER çatısı altında, sivil toplum inisiyatifi ile kamu ve özel sektör kuruluşlarının birlikte yürütecekleri etkinlikler gerçekleştirilecek. Bir yandan tasarruf bilincini oluşturacak projeler yürütülürken eş zamanlı olarak kurumsal ve bireysel üyelerinin dahil olacağı etkinlikler gerçekleştirilecek. Hafta boyunca ülke genelinde FODER tarafından finansal okuryazarlık eğitimleri verilecek. Çocuk ve gençler ile para müzeleri ziyaretleri gerçekleştirilecek. Uluslararası katılımlı çevrimi kapanış etkinliği gerçekleştirilerek çocuk ve gençlere yönelik dünyadaki iyi uygulama ve politika örnekleri, finansal eğitim ve finansal okuryazarlığın geliştirilmesine yönelik çalışmalar, farkındalığın artmasını sağlayacak unsurlar ele alınacak.

Gonglar para için çalıyor!
Küresel Para Haftası, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi dünya genelinde borsa açılış gonglarıyla başlatıldı. Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Korkmaz Ergun, FODER Yönetim Kurulu Başkanı Attila Köksal ve FODER Yönetim Kurulu üyelerinin katıldığı törende gong finansal okuryazarlık eğitimi alan gençler tarafından Küresel Para Haftası için çalındı.

Köksal: “Küçük yaşta eğitime başlayarak davranış değişikliği yaratabiliriz.”
FODER Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Köksal, CFA Küresel Para Haftası’na ilişkin açıklamasında şunları söyledi:

“FODER olarak hedefimiz, finansal okuryazarlık konularının Milli Eğitim müfredatımıza dahil edilmesi ve çocuklarımızın küçük yaşlardan itibaren finansal okuryazarlık kavramlarını öğrenmeye başlamalarıdır. Bu kapsamda Milli Eğitim Müfredatımızdaki derslerde son yıllarda girişimcilik ve finansal okuryazarlık konularına giderek daha çok değinilmesini çok kıymetli buluyoruz ve bunu bir başlangıç olarak görüyoruz. Bugün öğrenci olan gençlerimizi yarının bilinçli bireyleri ve ülke ekonomisinin şekillendiricileri olarak yetiştirebiliriz.”

Mehmet Ali Büyükhanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Tuana Kızılay:

“Hayatımızın her döneminde yatırım ve tasarruflarını etkin bir şekilde yönetebilmek ve olası zararlardan korunmaları açısından büyük önem arz eden finansal eğitim, aynı zamanda finansal farkındalığı artırmakta, günümüzde çeşitliliği gittikçe artan finansal hizmet ve ürünlerin amacına uygun kullanılmasını, sorumluluklarının ve aldıkları risklerin farkında olmalarını sağlamaktadır. Finansal okur yazarlık eğitiminin bu anlamda küçük yaşlarda başlamasının tasarruflarını bilinçli bir şekilde değerlendiren bireylerin yetişmesinde toplumların ekonomik anlamda gelişmesine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.”

Yılın teması “Paranı Akıllı Kullan, Geleceğini İnşa Et”
OECD’nin de destek verdiği Küresel Para Haftası’nın bu yılki teması, “Paranı Akıllı Kullan, Geleceğini İnşa Et” olarak belirlendi. Bu tema kapsamında çocuklara ve gençlere erken yaşlardan itibaren maliyet konusunda dikkatli olmalarını sağlayacak zekaya dayalı alışkanlıklar edindirmek hedefleniyor. Hayatın ilerleyen yıllarında karşılaşılabilecek finansal sıkıntılar konusunda bilinç oluşturulurken bir yandan da para yönetimi yeteneğinin geliştirilmesi amaçlanıyor.