Danışma Kurulu Başkanı'ndan Mesaj


Finansal okuryazarlık; hayat boyu sürecek ‘Finansal İyilik Hali’ için bugünkü finansal kaynakları doğru bilgi ve beceriyle yönetebilme kabiliyetidir. Dünyanın birçok ülkesinde çocuklar üç yaşından itibaren finansal okuryazarlık eğitimi alıyor. Ülkemizde de para yönetimi, birikim, tasarruf, yatırım gibi temel kavramların kazanılması, toplumun her kesiminin finansal sisteme dahil edilmesi finansal okuryazar ekosistem ve sarsılmaz bir ülke ekonomisi için şart. Peki dernek kurmak nereden aklıma geldi?

17 yaşımdan beri ailemden para almıyorum. Üniversite masraflarımı karşılamak için hep çalıştım. Endüstri işletmeciliği okudum, finans masterı yaptım. İş hayatımın temeli finansal planlama. 2009 yılında bir gün The Economist dergisinin kapağında Afgan bir kızın kendisinden yaşça büyük bir adamla evlendirildiğini gördüm ve bu beni çok etkiledi. Kalakalmıştım. Bu fotoğraf artık konfor alanımdan çıkıp toplum için bir şeyler yapmam gerektiğini gösterdi. ‘’Dünyada bir sürü olay yaşanıyor, benim de bunlarla ilgili bir şey yapmam lazım.’’ dedim. Bilgim, deneyimim finans alanındaydı. Doğuş Grubu Strateji ve Bütçe Planlama başkanıydım o dönem, Ferit Şahenk Bey’e gidip ‘’Ben Türkiye’de finansal okuryazarlık hareketi başlatmak istiyorum, ne dersiniz?’’ dedim. ‘’Türkiye için her şeye varım, yürü Özlem.’’ dedi.

Finansal özgür ve güçlü bireyler, kadınlar, gençler ve aileler için 2010 yılında başladım çalışmalara. Ülkemizde para yönetimi bilinci oluşturacak, uzun soluklu toplumsal projeler üretip seminerler verirken bir baktım bu benim hayat amacım oluvermiş… Kamu kuruluşlarının bu konuyu sahiplenmesi adına zamanımı Ankara’da devlet kurumlarında geçiriyordum. Bakanlıklar, Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu… Fakat ben bir birey olarak nereye kadar götüre bilirdim? Bu model sürdürülebilir değildi. Soluğu ülkemizde birçok sivil toplum kurumunun kuruluşuna destek vermiş veya yöneticisi olarak yer almış Cansen Başaran Symes’in yanında aldım. ‘’Ben ne yapmalıyım?’’ dedim, o da ‘’7 ilgili kişi ile hemen dernek kurun.’’ dedi.

Güçlü bir ekip ile toplumsal fayda ve sürdürülebilir kalkınma için Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği’ni (FODER) kurduk. Üyelerimiz, gönüllülerimiz ile beraber, verdiğimiz finansal okuryazarlık eğitimleriyle toplumun her kesiminden milyonlarca kişiye ulaştık ve ulaşılıyor. Birçok ödül aldık. Devletimiz de bu konuyu sahiplendi. Büyük şirketler üyelerimiz oldu, olmaya devam ediyor.

FODER’in kurulduğu günden bu yana en önemli hedefi, devlet, özel sektör ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak ülke çapında finansal okuryazar bir ekosistem oluşturulmasına katkı sağlamak oldu.

Bu vesile ile 2012-2019 yılları arasında kurucu başkanlığını üstlendiğim FODER’in kurucu üyeleri; Genel Sekreterleri ve ekibi, yönetim kurulu üyeleri, başkanları, gönüllüleri ve tüm üyelerine teşekkür ederim.

Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması için finansal okuryazarlık şart.

Parasını yöneten hayatını yönetir.

Özlem Denizmen

2012 - 2019