Eşler Arası Finansal İletişim

Para Biriktirmeye Nasıl Başlanır?
23 February 2016
Ekonomik İnovasyon
25 February 2016

Yıllarca okudunuz, mezun oldunuz, bir işe girdiniz, çalışmaya başladınız. Hayatınızın en güzel yılları diye tabir ettiğiniz yılları belki de çok sıkılarak ve mücadele içinde geçirdiniz. Daha rahat bir gelecek için çeşitli kısıtlamalar yaparak, gereksiz harcamalardan kaçınarak birikim yaptınız. Ve o kişi karşınıza çıktı. Aşık oldunuz! Evlenmek istiyorsunuz. Bir sürü harcama yaptınız, evlendiniz. Her şey yolunda gidecek diye umut ediyorsunuz. Müthiş bir düğün gecesinin ardından, ertesi sabaha yüklü bir borç ile uyandınız değil mi? Yalnız değilsiniz.
Tüketim alışkanlıklarımızdan bahsederken, harcamalarımızı kısamıyor oluşumuz nedenlerini sosyal çevremize göre yaşamaya çalışmak, etrafımızdaki kişilere daha ‘fiyakalı’ gözükmek için bütçemizi aşan harcamalar yapmak olarak belirmiştik. Ne yazık ki pahalı düğünler yeni evli çiftlerin bütçelerini oldukça zorluyor.
Pahalı düğünler, belki de hiç kullanılmayacak ev eşyaları, ötekilerden geri kalmamak için gidilen lüks tatil yerleri, plansız ve bütçe oluşturulmadan yapılan düğün alışverişi çiftleri ekonomik darboğaza sokuyor. Tüm bunları yapmadan önce müstakbel eşinizle baş başa verip düşünmeniz gerekiyor. Biz gerçekten ne istiyoruz?
images (1)
Finans konularını konuşmaya utanan bir toplum olduğumuz için genel olarak maddi yükümlülükler çiftler arasında paylaşılmıyor. Bu konuda bir plan yapılmıyor. Restoranda hesabı erkek ödüyor, finansal sorumluluk erkekte oluyor. Evlilikte de, evlilik öncesinde de çiftlerin birbirlerine karşı ekonomik açıdan dürüst olmamaları, finansal geleceklerini ve yatırım planlarını konuşmamaları,  iletişimde bulunmaktan kaçınmaları ciddi sorunları doğuruyor.
Evlendikten kısa bir süre, iki tarafta çalışıyorsa bütçelerin birleşip birleşmemesi gündeme geliyor. Günümüzde herkesin ayrı hesabının olması ve harcamalarını o hesaptan yapması yaygın olsa da, evlilikte bütçeyi sağlam tutacak olan davranış, ayrı hesaplar olsa dahi bir ortak hesap açılmasıdır. Eşler kişisel harcamalarını yine bütçe planı dâhilinde yapsalar da, ev harcamaları ve yatırımları için ortak havuz oluşturmaları gerekiyor. Ortak hesaba yatırılan para ile gelir gider dengesini izlemek ve finansal yaşantıya yol vermek daha kolay olacaktır.

Diğer bir önemli konu ise eşlerin birbirlerine karşı ekonomik dürüstlük içinde olmalarıdır. Ne kadar kazandıklarını, ne kadar harcadıklarını, borç durumlarını, ailelerine ya da dostlarına yaptıkları yardımları gizlememeleri gerekiyor. Aksi durumlar ilerleyen zamanlarda bütçede isimlendirilemeyen harcamalar olarak gözüküyor ve toparlamak zor oluyor.
Hayatınızı birlikte geçirmek istediğiniz kişiye her konuda dürüst olmanız elbette çok önemli. Geri dönüşü mümkün olmayan hatalar yapmak, daha yolun başındayken sizi yorabilir, yıpratabilir. Bu nedenle en kolayı olduğunuz gibi gözükmek. Eğer ki karşı tarafı rahatsız eden finansal alışkanlıklarınız varsa bunun çözümünü birlikte bulabilirsiniz. Kendi yönünüzü birlikte çizebilirsiniz. Daha rahat bir gelecek için, riski minimize etmek için güçlerinizi birleştirip, yatırım yapabilirsiniz. Evliliğin, eşler arasında bir bütünlük sağlaması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Beraber kaptanlık yapmazsanız, geminiz sakin denizlerde bile batabilir!