Son dönemlerde sağlık harcamaları birçok ülkenin gündemini oluşturuyor.Hem bireysel olarak yapılan harcamalar hem de devletlerin bu alana ayırdıkları bütçe oldukça fazla. Tasarruf tedbirlerini incelediğimizde sağlık harcamaları odak noktasını oluşturuyor.Özellikle kişisel anlamda, sağlık için gereksiz çok harcama yapıyoruz.
Sağlık harcamaları (Tüik verilerine göre) % 12, 3 artarak 94 milyar 750 milyona ulaşmış durumda. Kişi başı sağlık harcaması ise 1300 lirayı aştı.
Sağlık harcamalarının artmasındaki nedenlerin başında, bireylerin artık sadece hastalandıklarında değil, hastalanmadan önce önleyici tedavi amaçlı da doktora gitmeleri yer alıyor. Hastanelerin iyileştirilmesi ve devletin özel hastanelerle de anlaşması gibi destekleyici faktörler sayesinde, hastalar daha bilinçli ve daha sık doktorlara başvuruyorlar.
Tüm bunların avantajlarının yanında devavantajları da mevcut. Gereksiz olarak medikal ürünlerin kullanılması , uzman tavsiyesi olmadan ilaç alınması, üstelik en ufak bir şüphede MR ve röntgen çekilmesi gibi faaliyetler hem hastaya ve devlete ekstra yük getiriyor hem de yanlış müdahale edilmiş oluyor.
Ülkemizdeki sağlık harcamalarının artmasındaki bir diğer faktör, verilmeyen hizmetlerin verilmiş gibi sunulmasıdır.Ayrıca mevzuattaki boşluklardan yararlanılarak fatura hazırlanması,medikal malzemelerin standart belirsizliği gibi faktörlerde harcamaları artırıyor.
Yapılan sağlık harcamalarının geri dönüşü olarak ülkemizde bebek ölümleri azaldı, genel ölüm oranı düştü, yaşam süresi uzadı ve hastalık belirtileri düştü. Herkesi kapsayan bir sağlık sistemi geliştirildi.
Özellikle Amerika gibi ülkelerde sağlık çok önemli bir pazar.Ancak yapılan araştırmalar Amerika sisteminin eşitlikçi olmadığı ve oldukça pahalı olduğu yönünde.Ülkede sağlık harcamaları çok yüksek ve toplumsal sağlık ölçütleri eşitlenmiş değil. Eğer belirli bir gelirin üzerindeyseniz kaliteli bir tedavi süreci sizi bekliyor demektir. Ülkede sağlık sistemi, sosyal devlet olma özelliğinin bir uzantısı değil, bir kar alanı olarak görülmektedir.
Bu konuda bizlere düşen, söz konusu sağlık harcamaları olduğunda panik yapmamak, doğru doktoru bulmaya çalışmak, tedavi süresince ek medikal ürünler kullanmamak, sağlık sigortasını/özel sağlık sigortasını takip etmek ve ağır, ciddi bir semptom yoksa evde doğal yöntemlerle tedavi sürecine başlamak.
Herkese sağlık dolu günler !